Een paar ovenwanden vervangen klinkt eenvoudiger dan het is. Want hoe haal je 6 ovens uit een werkende batterij, blijven de omliggende wanden op temperatuur en loopt de productie gewoon door? Rudi Geerse en Danny Brantjes nemen je mee.
Hoewel de sluiting van onze Kooksgasfabrieken met het Groen Staal-plan steeds dichterbij komt, investeren wij jaarlijks nog altijd zo’n 40 miljoen euro in onderhoud en verbetering. Zo heeft KGF2 deze maand 5 nieuwe ovenwanden in gebruik genomen. Met het oog op ons Groen Staal-plan zou je je kunnen afvragen waarom we nog zo’n groot bedrag investeren.
Projectleider Rudi Geerse: “De vuurvaste wanden zijn 24/7 in gebruik bij een temperatuur van circa 1100 graden Celsius. Op een gegeven moment zijn ze aan vervanging toe. Hiervoor hebben we een langlopend programma voor vervanging van de wanden.” Met andere woorden: totdat we volledig over zijn op Groen Staal, blijft het vervangen van de ovenwanden noodzakelijk. En ondertussen loopt de productie gewoon door.
“Je breekt er een stuk uit maar de rest gaat door”
“We kunnen op maar een locatie in de batterij werken”, vertelt Rudi. “Daarom kiezen we steeds een pakket van 4/5 ovens die aan elkaar grenzen. Met de graafmachine breken we het bovendek af tot een halve meter van de bodem van de ovens en daarna gaan we verder met de hand. Binnen is het dan tussen de 20 en 30 graden Celsius. Dat wil je liever niet hartje zomer doen want dan moet je diverse hittemaatregelen nemen. In de winter is het weer te nat en te koud. Idealiter werk je in het voor- en najaar.”
Als alles netjes, schoon en veilig afgehecht is, kan de wederopbouw beginnen. Tegen die tijd zit er wel een groot, gapend gat (van 11 meter) in je batterij. Dan zorg je er met isolatieschermen en externe branders voor dat de omliggende ovens en het fundament warm blijven. “Het is echt een openhartoperatie”, zegt Rudi. “Je breekt er een stuk uit, maar de rest gaat door.”
Binnenstebuiten gekeerd
Technisch specialist vuurvast Danny Brantjes is al even bezig met dit project. Hij was al betrokken bij een van de eerste wandvervangingen van de KGF. Om niet volledig afhankelijk te zijn van een leverancier is hij samen met een projectteam (met vertegenwoordiging vanuit de Kooks en Gasfabriek, Projects and Technical Consultancy, Centre of Expertise en inkoop) op zoek gegaan naar een tweede partij. Op basis van een selectiecriteriamatrix waarin onder andere wordt gekeken naar materiaaleigenschappen, engineering capaciteiten en het financiële plaatje is een longlist van 20 potentiële leveranciers opgesteld, waarvan er 5 zijn overgebleven.
Danny: “We hebben na het selecteren van 5 potentiële leveranciers een technische audit gedaan bij een leverancier uit Zuid-Korea. We hebben de leverancier binnenstebuiten gekeerd. We wilden weten: zijn ze in control op gebied van veiligheid, traceerbaarheid, materiaal, produceren, procedures? Na die fase van meelopen met de organisatie, volgden nog diverse tussentijdse controles. Inmiddels hebben we al bijna 3 fasen (13 wanden) uitgevoerd met deze blokken.”
Andere staalbedrijven kijken hun ogen uit. Rudi: “Ze willen weten: hoe presteren de blokken? Hoe ziet het eruit? Wat is de weerstand op emissiegebied? De prognose is goed. De wanden zijn opgebouwd met grotere blokken die minder voegen hebben. Hierdoor zijn ze beter bestand tegen beschadigingen.”